Zootehnie
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Zootehnie

Forum de batut campii pe zootehnie. Uneori pertinet...alteori pe langa...uneori cu scop...alteori fara...uneori din pasiune...alteori din plictis...
 
HomeLatest imagesSearchRegisterLog in

 

 BIOTEHNOLOGII ÎN AGRICULTURĂ - presa

Go down 
AuthorMessage
Admin
Admin
Admin


Posts : 582
Join date : 2008-10-01

BIOTEHNOLOGII ÎN AGRICULTURĂ - presa Empty
PostSubject: BIOTEHNOLOGII ÎN AGRICULTURĂ - presa   BIOTEHNOLOGII ÎN AGRICULTURĂ - presa Icon_minitimeWed Oct 08, 2008 2:20 am

De multe ori ne întrebăm de ce "la ei, în vest" merge treaba mai bine decât la noi. De obicei răspunsul pe care-l găsim este că pârghiile economice sunt altele la ei, că statul îi ajută mai mult. Probabil că aşa este. Dar se mai ştie că un om de succes, indiferent de domeniul lui de activitate trebuie să comunice cu cei din branşa lui, să fie receptiv la nou, să nu fie mulţumit de ceea ce ştie, să încerce să înţeleagă lucrurile în profunzime şi să aplice noile soluţii oferite de cercetarea ştiinţifică. Fără îndoială, biotehnologiile sunt "vârful de lance" în cercetarea ştiinţifică mondială. Biotehnologiile oferă soluţii acolo unde alte discipline şi-au atins limitele.
În acest articol este descris modul în care biotehnologiile rezolvă problema conservării furajelor.
În lunile Mai - Iunie ale acestui an clima a fost bogată în precipitaţii. Lucerna a crescut foarte bine, a ajuns la stadiul de înflorire şi a trebuit cosită. Însă ploile nu le-a permis fermierilor să o facă fân ca să o poată păstra până la iarnă. Cei care se înscriu în tipul omului de succes descris anterior, au găsit soluţia foarte simplu comunicând cu cei din branşa lor şi apelând la specialişti. Răspunsul pare a fi simplu şi firesc: lucerna trebuie însilozată. Cu atât mai bine, pentru că silozul este un furaj mult mai valoros decât fânul. Problema este că lucerna este un furaj greu de însilozat, pentru că este bogată în proteine şi săracă în glucide (zahăr). Aceasta înseamnă că bacteriile benefice de pe lucernă, care trebuie să se înmulţească în siloz şi să mureze furajul, nu găsesc zahărul necesar dezvoltării lor şi se înmulţesc foarte încet. Acest lucru permite înmulţirea în siloz a altor microbi care degradează furajul şi în cele din urmă se obţine un siloz mucegăit, cu gust şi miros neplăcut, sau chiar lucerna se transformă în gunoi.
Biotehnologiile oferă soluţia pentru rezolvarea acestei probleme. Un siloz de lucernă de foarte bună calitate se poate obţine dacă la însilozare se adaugă inoculanţi pentru însilozare. Aceştia sunt produse special destinate dirijării proceselor fermentative din timpul însilozării în scopul obţinerii unui furaj murat de calitate superioară. Componenta de bază în produsele folosite ca inoculanţi pentru siloz este reprezentată de culturi selecţionate de bacterii lactice care au capacitatea de a se dezvolta în ritm rapid în condiţiile specifice din siloz, producând acid lactic în exclusivitate care se acumulează în siloz şi acidifiază (murează) furajul. Acest lucru opreşte dezvoltarea microorganismelor nedorite, care ar putea degrada furajul şi ca urmare se păstrează calităţile lui nutritive. Acidul lactic acumulat în siloz nu are gust, nu are miros, deci se păstrează şi calităţile organoleptice ale furajului, iar animalele îl consumă cu plăcere.
În cadrul unui proiect finanţat de Banca Mondială şi Ministerul Agriculturii, în colaborare cu Institutul de Biotehnologii Aplicate Timişoara au fost folosiţi inoculanţi cu bacterii lactice la însilozarea lucernei în fermele domnilor Unipan Dan din Sârbova - jud. Timiş, Ţăranu Vasile din Igriş - jud. Timiş şi Urs Cosmin din Arad.
Informaţii suplimentare se pot obţine de la autor, la Facultatea de Zootehnie şi Biotehnologii Timişoara, Disciplina Microbiologie Specială.

SURSA: http://www.revista-ferma.ro/index-articol_003.html
Back to top Go down
https://zootehnie.forumotion.com
 
BIOTEHNOLOGII ÎN AGRICULTURĂ - presa
Back to top 
Page 1 of 1
 Similar topics
-
» Diferenta intre agricultura din Germania si cea din Romania
» Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA)
» presa
» articol presa- SERICAROM SA
» Ce facem cu caii de rasa? - presa

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Zootehnie :: Diverse :: Discutii libere-
Jump to: