Zootehnie
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Zootehnie

Forum de batut campii pe zootehnie. Uneori pertinet...alteori pe langa...uneori cu scop...alteori fara...uneori din pasiune...alteori din plictis...
 
HomeLatest imagesSearchRegisterLog in

 

 proiect grajd ieftin si rapid

Go down 
3 posters
AuthorMessage
Luca




Posts : 2
Join date : 2009-03-24

proiect grajd ieftin si rapid Empty
PostSubject: proiect grajd ieftin si rapid   proiect grajd ieftin si rapid Icon_minitimeTue Mar 24, 2009 3:54 am

salutare!
nu stiu daca ma puteti ajuta sau nu, dar eu incerc..Razz
as avea nevoie de un proiect/plan de grajd pt 40 vaci lapte, o varianta cat mai ieftina si mai rapida posibil. am vazut ca sunt postate cateva poze dar prea putine... de preferat poate de la cineva care si-a facut recent asa ceva.
orice idee/sfat e binevenita!
multumesc anticipat Smile)
Back to top Go down
horia66




Posts : 5
Join date : 2009-06-02

proiect grajd ieftin si rapid Empty
PostSubject: Re: proiect grajd ieftin si rapid   proiect grajd ieftin si rapid Icon_minitimeTue Jun 02, 2009 8:33 am

In ce zona a tarii ? ca difera ... La campie poti sa ai chirpicul ieftin, la munte lemnul ...
Back to top Go down
Admin
Admin
Admin


Posts : 582
Join date : 2008-10-01

proiect grajd ieftin si rapid Empty
PostSubject: Re: proiect grajd ieftin si rapid   proiect grajd ieftin si rapid Icon_minitimeTue Jun 02, 2009 9:00 am

Hai sa discutam ambele variante in ideea ca informatiile pot fi folosite de catre toata lumea.
Back to top Go down
https://zootehnie.forumotion.com
horia66




Posts : 5
Join date : 2009-06-02

proiect grajd ieftin si rapid Empty
PostSubject: Re: proiect grajd ieftin si rapid   proiect grajd ieftin si rapid Icon_minitimeWed Jun 03, 2009 3:04 am

Pai ... nu sunt numai doua variante. Aici trebuie s-o luam de la coada, adica: ce tip de stabulatie se va utiliza - legata sau libera ? Unde este instalatia de muls amplasata ? Si cum este ea gandita ?

Pentru ca pot fi mai multe variante:

1. stabulatie legata: este necesar un pat pentru fiecare vaca de cca 2,2 m lungime, un jgheab de furajare de cca 40-50 cm latime, o alee de furajare de cca 2.5 m latime, o alee pe la coada vacii (foarte importanta pentru ca pe aici se fac insamantarile artificiale, tratamentele de endometrita, efectiv tot ce are legatura cu partea de reproductie ...) - de cca 1 m latime (pentru ca oricine va lucra acolo sa aiba spatiu suficient) si eventual un canal (cu sau fara racleti - la 40 de vaci se poate elimina balegarul si manual, cu lopata ...) asezat la coada vacii, in latime de cca. 40 cm.

Astea toate adunate ne dau: aleea 2.5 m + doua paturi (2.2 x 2) 4.4 m + doua alei la coada vacii pentru ... "schimbat uleiul" (1 x 2) 2 m + doua jgheaburi de furajare (0.5 x 2) 1 m + 2 canale pt. balegar (0.4 x 2) 0.8 m = 10.7 m.
Cam asta ar fi latimea grajdului.

Lungimea grajdului este in functie de numarul de vaci. Daca socotim 40 de vaci, sa zicem ca intr-un an se mai formeaza 10 juninci - sa nu punem omu' sa mai zideasca in fiecare an - socotim un grajd capabil sa primeasca 60 de capete. Ele stau fata in fata, deci socotim necesarul de furajare pentru 30 de vaci, cam 1 m pt. fiecare vaca (stiu ca in cartile de zootehnie scrie mai putin, dar prefer sa stea asa, mai "aerisite", sa nu se zbata sa ajunga la mancare) = 30 m lungime.

Inaltimea grajdului: Nu recomand sa va inspirati dupa grajdurile ceausiste, alea n-au fost facute de oameni care stiau sa creasca vaci ci de constructori de hale pentru masini unelte, strunguri, prese etc. Luati-va dupa grajdurile familiale elvetiene sau austriece. Inaltime 2.3 - 2.4 m, cu pod, din loc in loc in pod ocne (decupaje in tavan, acoperite cu niste capace). Prin aceste ocne (asezate cam din 2 in 2 metri, deasupra jgeaburilor de furajare) se coboara din pod fanul. Pentru ca in podul grajdului, la omul gospodar, este fanarul.

Materiale de constructie: daca e sa socotim ieftin-ieftin, la zona de campie merge structura pe stalpi de lemn (de salcam, bine smoliti, vopsiti, lacuiti, sa reziste la umezeala) si zidaria din chirpici. Peretele de grosime cam 1 m, ca nu-s scumpi chipicii si la grosimea asta sunt extrem de buni izolatori termici.

La zona de deal - munte, cel mai ieftin ar fi lemnul ... Daca ne tine buzunarul putem face zidaria si din BCA, respectiv caramida si stalpii din beton. Dar cum titlul topicului solicita un proiect de grajd ieftin, nu mai continuam in sensul asta.

Pardoseala ... ei bine pardoseala - o sa ziceti toti: beton ! Ei, bine, NU ! Betonul este unul din cele mai putin "friendly" materiale cu ongloanele si copitele. Nici nu va imaginati cate boli are picioarelor produc pardoselile din beton ... Si numai ale picioarelor. Un material pe care l-am intalnit la pardoseli cand eram sef de ferma la vaci, in niste grajduri mai saracute, care fusesera construite fara a respecta "indicatiile partidului" (!!!), si nu se folosise betonul socialist atotputernic, a fost ... caramida. Da, caramida plina, presata si asezata pe cant sau "in dunga" cum se zice prin partile alea. Este un material exceptional, calduros, "moale", foarte "friendly" cu ongloanele vacilor si cu viteii. Niciodata nu mi s-au imbolnavit viteii iarna in acele grajduri, pe cand in cele de beton ... moarte curata !

2. Stabulatia libera: Aici e mai simplu cu dimensiunile. Trebuie asigurat acel 1 m de jgheab de furajare per cap de vaca, si atat. Jgheaburile se pot pune de-a lungul peretilor, iar aleea centrala poate fi folosita pentru colectarea balegarului, ca si pentru furajare.

Aleea de furajare de 2,5 m asigura si accesul unui tractoras cu remorca pt. furajare, la ambele tipuri de grajduri.

Asa, pe repezeala, cam atat. Intrebari, ceva ?
Back to top Go down
Luca




Posts : 2
Join date : 2009-03-24

proiect grajd ieftin si rapid Empty
PostSubject: ms pt info!   proiect grajd ieftin si rapid Icon_minitimeSun Jun 28, 2009 9:24 am

este vb de campie, cu animalele legate. cam la aceleasi dimensiuni m-am gandit si eu, dar la pereti, din chirpici...parca e prea de tot:D m-am gandit la sandwichuri second hand sau scanduri...(urmeaza sa vad care ar fi metoda mai ieftina)...in privinta podelii sunt de acord ca cimentul nu e prea friendly...acu 3 zile am dus o vaca la abator pt ca s-a rupt intre picioarele de pe spate ( cred ca a alunecat altfel nu-mi pot explica) era greoaie fiind gestanta in 9 luni fara vreo 2 sapt:( varianta cu caramida am vazut-o in italia insa nu stiu cat de ieftina e
Back to top Go down
horia66




Posts : 5
Join date : 2009-06-02

proiect grajd ieftin si rapid Empty
PostSubject: Re: proiect grajd ieftin si rapid   proiect grajd ieftin si rapid Icon_minitimeMon Jun 29, 2009 1:54 am

Luca wrote:
este vb de campie, cu animalele legate.
Una la mana: stabulatia cu animalele legate nu este indicata. De fapt este foarte contra-indicata. De ce ? Pentru ca nivelul de stress al animalului care are o libertate de miscare extrem de limitata (atat cat ii permite lantul ...) este extrem de ridicat. Pe langa asta, in cazul vacilor foarte voluminoase, a pardoselii alunecoase si a patului prea scurt (toate astea trei cumulate) sunt foarte posibile accidentele de spanzurare in lant ... Aluneca cu picioarele din spate in jgheabul cu racleti, lantul se intinde si o sugruma, da din picioare dar nu se poate ridica inapoi pe pat si ... o gasesti cu ochii dati peste cap dimineata... Am avut astfel de cazuri cu niste baltate romanesti (Simmental, care se facusera ca niste tanculeti ...) la ferma. Singurul avantaj (dar oare se merita ?...) este ca la stabulatia legata animalele sunt mult mai curate decat in stabulatia libera... fiindca nu se pot culca acolo unde le pica lor mai bine si anume in balega colegei de camera ... Asta-i parerea mea. Poate vine si colegul Bubalus sa ne spuna si parerea lui.

Quote :

cam la aceleasi dimensiuni m-am gandit si eu, dar la pereti, din chirpici...
sa stii ca se construieste din chirpici si in Statele Unite ... Prin New Mexico si Arizona. Si e un material foarte eco-friendly. Si ca e un excelent izolator. Mult mai bun decat scandura. Toata treaba e sa-i faci stalpi. Din beton armat sau lemn (salcam..), pentru ca e un material de umplutura, nu de rezistenta.

Quote :
acu 3 zile am dus o vaca la abator pt ca s-a rupt intre picioarele de pe spate ( cred ca a alunecat altfel nu-mi pot explica) era greoaie fiind gestanta in 9 luni fara vreo 2 sapt:( varianta cu caramida am vazut-o in italia insa nu stiu cat de ieftina e
Daca socotesti cat costa vaca si vitelul pe care i-ai pierdut, vei vedea cat de ieftina (a se citi rentabila) este caramida... Insa trebuie caramida plina, nu poroterm. Si asezata pe cant.
Back to top Go down
Sponsored content





proiect grajd ieftin si rapid Empty
PostSubject: Re: proiect grajd ieftin si rapid   proiect grajd ieftin si rapid Icon_minitime

Back to top Go down
 
proiect grajd ieftin si rapid
Back to top 
Page 1 of 1
 Similar topics
-
» ferma capre
» Proiect prepelite
» Proiect rusesc - pui carne
» "Sprijin pentru elaborarea unui sistem de clasificare a carcaselor"

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Zootehnie :: Zootehnie Generala :: Constructii Zootehnice-
Jump to: