Zootehnie
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Zootehnie

Forum de batut campii pe zootehnie. Uneori pertinet...alteori pe langa...uneori cu scop...alteori fara...uneori din pasiune...alteori din plictis...
 
HomeLatest imagesSearchRegisterLog in

 

 Adapost pentru 30 de vaci - presa

Go down 
AuthorMessage
Admin
Admin
Admin


Posts : 582
Join date : 2008-10-01

Adapost pentru 30 de vaci - presa Empty
PostSubject: Adapost pentru 30 de vaci - presa   Adapost pentru 30 de vaci - presa Icon_minitimeWed Oct 15, 2008 7:12 am

Adapost pentru 30 de vaci - presa Grajduri%20modulare%201

Un adapost semideschis pentru 30 de animale este o constructie ieftina usoara, functionala care respecta cerintele animalelor.

Adăpostul propus are o suprafaţa total construită de 350 m2 (din care pentru sala de muls, spaţiu de depozitare şi birou - 85 m2), are structura de rezistenţă din metal şi acoperişul cu învelitoare din tablă ondulată.

Pentru utilizarea la maximum cu putinţă a sălii de muls (cea mai scumpă parte a construcţiei) şi pentru a se facilita extinderea fermei se recomandă amplasarea adăpostului în afara localităţii.

Fundaţia din beton este discontinuă, stâlpii de susţinere fiind plasaţi în pahare din beton. Având în vedere faptul că structura este uşoară, fundaţia respectă măsurile referitoare la rezistenţă şi durabilitate. Între fundaţie şi pereţi există un strat izolator hidrofug, format din carton bituminat şi bitum, pentru întreruperea ascensiunii apei capilare din sol.

Pereţii exteriori, construiţi din zidărie uşoară, satisfac cerinţele cu referire la: rezistenţă fizică, rezistenţă la foc, agenţi chimici şi fizici (inclusiv agenţii utilizaţi în procesul decontaminării) şi, prin tencuirea în interiorul grajdului, prezintă un grad acceptabil de finisare a suprafeţei. În partea frontală a grajdului, peretele este dezlocuit de o prelată care rămâne, în cea mai mare parte a anului, rulată în partea superioară, sub straşina adăpostului. Peretele din spate are, în partea superioară, un oblon transparent şi mobil care serveşte la controlul ventilaţiei; pe durata verii, acesta rămâne deschis , fapt ce face ca fluxul de aer să generează senzaţia de răcoare şi să elimine căldura acumulată sub tavan.

Pardoseala este executată din beton, este plasată la înălţime faţă de nivelul solului, este rezistentă la rulare şi nu este lunecoasă.

Funcţional, pardoseala împarte adăpostul în mai multe zone:

Zona (aleea) de circulaţie şi furajare este din beton raiat şi are o lăţime de 3,6 m. Aleea este suficient de rezistentă pentru a susţine un tractor cu lamă utilizat la evacuarea dejecţiilor. Pardoseala are o pantă de 1,5-2% care începe dinspre o intrare şi se continuă spre cealaltă; la capătul decliv sunt plasate platforma pentru depozitarea gunoiului şi fosa pentru purin. Panta de 1,5% se regăseşte şi în plan transversal, în direcţie opusă faţă de intrarea în sala de muls, astfel ca purinul să nu pătrundă în această încăpere.

Zona de odihnă, respectiv cuşeta de odihnă, este mai înaltă cu 15 cm faţă de pardoseala zonei de circulaţie şi este, în fapt, un pat pentru odihnă confecţionat din cărămidă cu goluri, acoperită cu un strat de beton cald (beton cu granulit). Dimensiunea cuşetei este de 2,2 x 1,0 m; anterior, înspre perete, prezintă un limitator pentru piept, posterior, spre aleea de circulaţie, zona este delimitată de un prag cu înălţimea de 20 cm; acest prag are rol limitator, prevenind curgerea aşternutului (paie, rumeguş, talaş etc.) în zona de circulaţie.

Zona de furajare este proiectată pentru a oferi confort animalelor şi în ideea încurajării şi maximizării consumului de furaje. În zona de furajare, se disting următoarele:

- grilajul de furajare – asigură un front de furajare de 65 de cm şi, dacă situaţia o impune, permite contenţionarea vacilor. La nivelul pardoselii, grilajul delimitează zona de furajare de cea de circulaţie printr-un panou din scândură.

- ieslea este mai înaltă cu 15 cm decât pardoseala zonei de circulaţie; lărgimea este de 80-90 cm, iar suprafaţa este netedă, neporoasă.

- zona de acumulare şi depozitare a furajului – continuă ieslea şi are o lăţime de 1,5 –1,6 m; suprafaţa este mai rugoasă şi este destinată depozitării temporare a furajelor. Practic, pe lângă depozitarea temporară a furajelor are loc şi economisirea timpului necesar distribuirii manuale a furajelor. În situaţia în care distribuţia furajelor se face cu remorca tehnologică, această zonă poate să lipsească sau să fie mult redusă.

Uşile care asigură circulaţia personalului şi animalelor au dimensiuni de 1,0x2,0 m, iar cele folosite pentru utilaje au dimensiunea de 2,8x3,0 m.

Acoperişul este în două ape, este alcătuit din şarpantă metalică (elementul de susţinere şi rezistenţă) şi are învelitoarea propriu-zisă din tablă ondulată. Acoperişul-tavan permite iluminarea zenitală şi nu are termoizolaţie şi nici barieră antivapori. Acesta se prelungeşte în exteriorul suprafeţei utile a grajdului, astfel încât acoperă întreaga zonă de furajare.

Dependinţe: adăpostul mai prezintă o sală de muls, o încăpere pentru tancul de răcire a laptelui şi agregatul de producere a vacuumului, o încăpere pentru depozitarea concentratelor şi premixurilor, un birou şi un grup sanitar pentru fermier. Sala de muls este de tip 2x4 standuri, cu 4 aparate de muls care pot deservi toate standurile platformei. Vacile sunt dispuse oblic, la un unghi de 30º faţă de aleea de serviciu a platformei.

SURSA: http://www.gazetadeagricultura.info/index.php?view=article&catid=35%3AZootehnica&id=913%3AAdapost_pentru_30_de_vaci&Itemid=132&option=com_content
Back to top Go down
https://zootehnie.forumotion.com
 
Adapost pentru 30 de vaci - presa
Back to top 
Page 1 of 1
 Similar topics
-
» Adaposturi pentru vaci in stabulatie libera - TEXT
» Ferma de vaci
» Vaci de lapte - site
» presa
» articol presa- SERICAROM SA

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Zootehnie :: Zootehnie Generala :: Constructii Zootehnice-
Jump to: