Zootehnie

Forum de batut campii pe zootehnie. Uneori pertinet...alteori pe langa...uneori cu scop...alteori fara...uneori din pasiune...alteori din plictis...
 
HomeSearchRegisterLog in

Share | 
 

 Mangalita - origine din Austria/Ungaria?

Go down 
AuthorMessage
Admin
Admin
avatar

Posts : 582
Join date : 2008-10-01

PostSubject: Mangalita - origine din Austria/Ungaria?   Tue Oct 07, 2008 12:25 pm

As dori sa comentam putin articolul aparut pe site-ul Oklahoma State University.

Nu se mentioneaza nimic aici de Romania, Mangalita este sau nu o rasa autohtona?


http://www.ansi.okstate.edu/breeds/swine/mangalitsa/index.htm
Back to top Go down
http://zootehnie.forumotion.com
popicaPosts : 7
Join date : 2008-10-02

PostSubject: Re: Mangalita - origine din Austria/Ungaria?   Tue Oct 07, 2008 12:28 pm

Rasa Mangalita
Este cunoscuta in Romania si in intreaga Peninsula Balcanica de peste 150 de ani. Este o rasa consolidata din punct de vedere genetic si are cinci varietati de culoare: rosie, neagra, cu abdomen de randunica, lupie (baris) si blonda.

Rasa este specializata pe grasime, avand o carne gustoasa si parselata.

Animale sunt rustice, valorifica foarte bine porumbul si furajele ieftine produse in gospodaria taraneasca. Sunt rezistenti la boli si la conditiile climatice mai putin favorabile. Nu sunt pretentiosi la hrana. Prolificitatea este de 6-7 purcei. Este o rasa semiprecoce, intrand la reproductie la 11-12 luni.

Suinprod Roman este lider în creşterea porcului, ca performanţă. Ca noutate pe piaţa românească, firma va dezvolta un program de salvare a patrimoniului genetic al rasei Mangaliţa.

Compania a demarat în 2005 un program de salvare a patrimoniului genetic al rasei Mangaliţa. Societatea are în prezent un efectiv de porcine de rasă pură Mangaliţa (40 scroafe, 13 vieri, 39 tineret). Carnea şi grăsimea provenite de la porcii de rasă Mangaliţa conţin o cantitate redusă de colesterol şi un procent mare de acizi graşi nesaturaţi.SURSA: http://www.gazetadeagricultura.info/index.php?option=com_content&view=article&catid=68:Porcine&id=917:Rasa%20de%20porci%20Mangalita&Itemid=121
Back to top Go down
Admin
Admin
avatar

Posts : 582
Join date : 2008-10-01

PostSubject: Porcul Mangalita, pe cale de disparitie in Romania, este recuperat de Ungaria   Tue Oct 07, 2008 1:00 pm

Porcul Mangalita, pe cale de disparitie in Romania, este recuperat de Ungaria

Maghiarii ne iau si la oaia Merinos, precum si la caii din rasa Nonius

In domeniul agricol Ungaria este cu cativa pasi inaintea Romaniei. Si merge in continuare cu mai mare viteza decat noi. Romanii care au vizitat recenta expozitie de la Debrecen s-au putut convinge singuri ca in tara vecina se pune mai multa baza pe agricultura. Numai din cresterea ani-malelor maghiarii castiga mai mult decat dublu fata de romani. Pentru ca statul chiar ajuta, nu doar vorbeste si promite ca la noi. Domnul ...

SURSA: http://www.stirilocale.ro/satu-mare/Porcul_Mangalita_pe_cale_de_disparitie_in_Romania_este_recuperat_de_Ungaria_IDN228076.html


Last edited by Admin on Fri Oct 10, 2008 11:05 am; edited 1 time in total
Back to top Go down
http://zootehnie.forumotion.com
Admin
Admin
avatar

Posts : 582
Join date : 2008-10-01

PostSubject: poza   Thu Oct 09, 2008 6:22 amSURSA: http://blog.zeit.de/schwein_und_co/wp-content/uploads/2006/05/RotesMangalitza05.JPG
Back to top Go down
http://zootehnie.forumotion.com
bubalus

avatar

Posts : 50
Join date : 2008-10-06
Age : 42

PostSubject: lol   Tue Feb 17, 2009 2:20 am

mangalitza este rasa autohtona in aceeasi masura cat si alte rase de animale. rasa a venit o data colonizatorii sashi din imperiul austro-ungar. din aceasta cauza se gasea si era mai mult folosita in zona ardealului. despre merinos, nu trebuie sa mai zic ca el se mai gaseshte doar la palas. dar rasa de oi de baza in romania a fost intotdeauna tzurcana. e cea mai adaptata in conditiile de pastoral. si ca fapt divers, se pare ca a supravietuit si carabasha. o oaie foarte mare. domnul draganescu a scris ceva materiale despre carabasha.
Back to top Go down
bubalus

avatar

Posts : 50
Join date : 2008-10-06
Age : 42

PostSubject: si da maghiarii sunt mai priceputi   Tue Feb 17, 2009 2:34 am

cu toata ciuda, trebuie sa recunosc ca maghiarii au stiut sa speculeze mai bine productia "de nisha". a se vedea inclusiv discutiile despre palinca. in plus, maghiarii au tras tare pentru protectia raselor pe cale de disparitie si pentru ca UE are bani prevazuti pentru programe de acest fel, si au stiut sa atraga aceshti bani. la noi in romania, in schimb, munca este pentru tractoare. la nivel inalt, acolo unde ar trebui sa se elaboreze diverse strategii de dezvoltare, toti cioropletzii se uita cum se mai poate fura un ban. de la UE nu se prea poate, asa ca nu se inghesuie sa munceasca "moca".
Back to top Go down
Admin
Admin
avatar

Posts : 582
Join date : 2008-10-01

PostSubject: Re: Mangalita - origine din Austria/Ungaria?   Tue Feb 17, 2009 4:18 am

daca ne uitam bine, la capitolul genetica stam cam prost...sau de la foarte prost spre disparitia totala.
Amintesc aici doar de Genoteca Avicola...asa sa nu fiu prea rau...
Back to top Go down
http://zootehnie.forumotion.com
zschortauPosts : 4
Join date : 2009-05-04

PostSubject: MANGALITA   Mon May 04, 2009 12:10 pm

Mangaliţa este o rasă care a rezultat din încrucişarea porcilor primitivi europeni cu porcii primitivi asiatici. Nu a fost creată în ţara noastră, însă este considerată rasă locală, deoarece a fost crescută pe teritoriul nostru şi s-a adaptat condiţiilor de creştere de la noi. Rasa are mai multe varietăţi (blondă, roşie, neagră, „abdomen de rândunică," şi bariş sau lupie), acestea deosebindu-se între ele, în principal, prin culoare, caracteristicile morfo-productive de bază fiind însă comune. Cea mai răspândită este varietatea blondă, care reprezintă prototipul rasei.
Mangaliţa se încadrează în tipul morfo-productiv de grăsime, este de talie mijlocie, cu corp scurt, potrivit de larg şi adânc cu aspect de “butoi”. Capul este potrivit de mare şi cilindric, cu urechi mijlocii sau lungi şi aplecate. Linia superioară este convexă, crupa teşită, iar şuncile au musculatură slab dezvoltată. Linia inferioară este lăsată, membrele sunt relativ scurte, cu schelet fin, chişiţă slabă, cu “călcătură de urs“ Pielea este groasă, de culoare cenuşie şi de culoare neagră pe rât, în jurul ochilor, vulvei, etc. Îmbrăcămintea piloasă este abundentă, formată din păr propriu-zis, care este ondulat sau creţ şi din ,,puf", care năpârleşte în anotimpul călduros. Purceii se nasc cu părul neted, de culoare cenuşie cu dungi longitudinale, care după câteva săptămâni începe să se încreţească şi să dispară dungile.
Prolificitatea scroafelor este redusă, 5 - 6 purcei la o fătare, iar capacitatea de alăptare este scăzută, de 20— 25 kg. Este o rasă semiprecoce, care intră la reproducţie la vârsta de 11—12 luni, când tineretul atinge 65 - 70% din dezvoltarea completă, iar dezvoltarea de adult se atinge la vârsta de 4 ani. Carnea este gustoasă, suculentă, perselată, pretându-se foarte bine la prepararea salamului de Sibiu şi altor salamuri crude-uscate.
Mangaliţa este o rasă rustică şi rezistentă la boli, frig şi arşiţă. Nu este pretenţioasă la condiţiile de hrănire şi întreţinere. Se pretează foarte bine la creşterea extensivă pe păşune şi suportă mai greu stabulaţia, necesitând adăposturi uscate cu pardoseală moale şi mişcare în aer liber.
Porcii supuşi îngrăşării valorifică foarte bine porumbul şi suculentele, realizând sporuri medii zilnice în jur de 500 g, cu un consum specific de 5 – 6 kg. U.N./kg. spor.
Este o rasa care are un numar mic de animale, motiv pentru care se afla in conservare genetica.
KOSAROM PASCANI si COOPERATIVA MUNTENIA au demarat programe de sprijinire a deschiderii unor ferme de Mangalita in Moldova si Muntenia.
Back to top Go down
Admin
Admin
avatar

Posts : 582
Join date : 2008-10-01

PostSubject: Re: Mangalita - origine din Austria/Ungaria?   Tue Aug 17, 2010 4:14 pm

Un proiect in derulare de conservare a rasei

http://www.mangalita.ro/

Ar trebui sa se termine anul asta, poate vom afla amanunte de la cineva implicat in proiect daca ne vede pe aici.
Back to top Go down
http://zootehnie.forumotion.com
Sponsored content
PostSubject: Re: Mangalita - origine din Austria/Ungaria?   

Back to top Go down
 
Mangalita - origine din Austria/Ungaria?
Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Zootehnie :: Zootehnie Speciala :: Porcine-
Jump to: