Zootehnie

Forum de batut campii pe zootehnie. Uneori pertinet...alteori pe langa...uneori cu scop...alteori fara...uneori din pasiune...alteori din plictis...
 
HomeSearchRegisterLog in

Share | 
 

 Mor albinele?

Go down 
AuthorMessage
Admin
Admin
avatar

Posts : 582
Join date : 2008-10-01

PostSubject: Mor albinele?   Wed Apr 29, 2009 1:31 am

Albinele au început să moară din cauza insecticidelor şi schimbărilor climatice.
Victime ale paraziţilor, poluării cu însecticide sau a dispariţiei habitatului natural, albinele mor în întreaga lume. Apicultorii europeni şi americani sunt din ce în ce mai neliniştiţi, deoarece colonii întregi de albine au dispărut în cursul ultimilor ani. Rata mortalităţii a atins, pe alocuri, chiar 50 la sută, mai ales în perioada sfârşitului de iarnă. Mai multe echipe de cercetători s-au mobilizat pentru a afla cauzele pentru care aceste insecte dispar în masă.
Suspecţii acestei crime ecologice sunt multipli: undele electromagnetice, carenţele alimentare, pesticidele sau paraziţii. Câţiva cercetători au ajuns la concluzia că virusul „varroa”, în complicitate cu alţi paraziţi, este pricipalul ucigaş al coloniilor de lucrătoare din multe părţi ale lumii.
„Când albina va dispărea, omul nu va mai avea decât patru ani de trăit” (Albert Einstein) .
În ultimii 15 ani, o treime din albinele lucrătoare ale planetei au dispărut deja.
În jur de 30 la sută din speciile de albine existente în Europa se află în pericol, ceea ce înseamnă foarte mult.
În cursul ultimilor ani, în multe ţări europene, inclusiv în România, efectivul de albine a înregistrat un declin considerabil.
„Primele observaţii de pe teren asupra stării de sănătate a albinelor din Franţa preconizează o situaţie catastrofală: dispariţia insectelor din stupi merge până la 90 la sută” (Pierre Testu – cercetător la Reţeaua Biodiversitate pentru albine).
Pesticidele au impact asupra albinelor, deoarece acestea nu le pot evita, substanţele fiind prezente în polen şi nectar. Polenizatorii nu le pot evita şi le consumă.
În iarna 2006/2007, apicultorii nord-americani priveau neputincioşi cum în stupurile lor nu mai exista nici o albină. Ele dispăreau pur şi simplu. Fenomenul dispariţiei subite fusese deja denumit „Sindromul prăbuşirii coloniilor”.
În America, acest sindrom a UCIS până la 90% din albine. Pentru a afla adevărul, echipa lui Ian Lipkin a recurs la ultimele metode ale geneticii pentru a revela prezenţa unor genomuri străine într-un organism. Mai precis, au analizat genomul tuturor paraziţilor, bacteriilor şi al altor viruşi care trăiesc pe sau într-o albină. Ei au comparat albinele sănătoase cu cele provenind dintr-un stup atins de sindrom.
Într-o primă etapă, cercetarea a confirmat ceea ce deja oamenii de ştiinţă presupuneau: albina este o adevărată „cutie neagră” în care colcăie o floră bacteriană abundentă, compusă din ciuperci, viruşi şi bacterii, dintre care cei mai mulţi sunt inofensivi.
Încetul cu încetul, cercetătorii coordonaţi de Ian Lipkin au ajuns să strângă menghina în jurul unui virus necunoscut pe pământul american. Virusul se numeşte Israeli acute paralysis virus (IAPV) şi a fost descoperit în Israel, în 2004. Cercetătorii l-au descoperit sistematic în metagenomul tuturor albinelor ieşite din stupurile atinse de sindrom. În coloniile sănătoase, acest virus nu exista, ceea ce i-a făcut pe cercetători să considere că IAPV este principalul vinovat de moartea albinelor.

SURSA: http://www.ecomagazin.ro/mor-albinele-partea-1/
Back to top Go down
http://zootehnie.forumotion.com
Admin
Admin
avatar

Posts : 582
Join date : 2008-10-01

PostSubject: Re: Mor albinele?   Wed Apr 29, 2009 1:39 am

Am vazut recent si un documentar facut in principal in US dar si in UK si Australia. Mi-a placut foarte mult dar m-a si ingrijorat faptul ca treaba se pare ca e serioasa si in ultimii ani apicultorii de acolo au pierdit si 80% din efective.
Boala au denumit-o "Colony Collapse Disorder" - CCD care pe langa faptul ca le afecteaza la modul dramatic are si o aura de mister intrucat colonia dispare pur si simplu. Adica nu moare in fata stupului ci pur si simplu dispare!
Detalii despre boala asta si dimensiunile ei le gasiti pe net, m-ar interesa daca Romania se confrunta cu astfel de probleme.
Sunt printre noi apicultori care au intalnit asa ceva sau au aprofundat subiectul mai bine?
Back to top Go down
http://zootehnie.forumotion.com
Admin
Admin
avatar

Posts : 582
Join date : 2008-10-01

PostSubject: Re: Mor albinele?   Sun May 03, 2009 11:54 am

un alt articol

http://www.adevarul.ro/rss/articol/pesticidele-ucid-albinele-din-europa.html
Back to top Go down
http://zootehnie.forumotion.com
Sponsored content




PostSubject: Re: Mor albinele?   

Back to top Go down
 
Mor albinele?
Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Zootehnie :: Zootehnie Speciala :: Apicultura si sericicultura-
Jump to: