Zootehnie

Forum de batut campii pe zootehnie. Uneori pertinet...alteori pe langa...uneori cu scop...alteori fara...uneori din pasiune...alteori din plictis...
 
HomeSearchRegisterLog in

Share | 
 

 vaca mixta lapte carne

Go down 
AuthorMessage
ricy251Posts : 1
Join date : 2009-02-08

PostSubject: vaca mixta lapte carne   Tue Feb 10, 2009 9:13 am

buna ma numesc radu luca si as dori ceva informatii legate de lactatie... prima ar fi , care sunt motivele pt care vaca nu imi da tot laptele ?sau da, foarte putin in plina lactatie....acest fenomen dureaza o zi doua,dupa care isi revine la normal. acest lucru se intimpla si la vaci gestante si in perioada inaitea montei....multumesc anticipat!
Back to top Go down
bubalus

avatar

Posts : 50
Join date : 2008-10-06
Age : 43

PostSubject: retentie lapte   Wed Feb 11, 2009 1:03 am

nu este un fenomen rar, mai ales la vacile mixte. el apare chiar si la rasele foarte specializate pe lapte. se pare ca la unele vaci, inainte de estrus (intrare in calduri) activitatea hormonala (estrogenul in principal) inhiba efectul prolactinei (hormonul de eliberare al laptelui). prolactina e eliberata in sange prin masaj la nivelul ugerului sau supt. cum spuneam, la unele vaci efectul prolactinei e mult scazut si vaca nu elibereaza laptele. din proprie experienta, pot sa spun ca la alte vaci chiar se deregleaza balanta sarurilor minerale pe fond hormonal, inainte de calduri, si laptele pare mamitic (are flocoane). dar efectul dispare dupa una, doua zile. la vacile stiute cu retentie de lapte, vitelul nu trebuie sa ajunga sa suga deloc. colostrul se mulge si se da cu tetina. de asemenea, nu se poate spune ca exista un tratament pentru retentia hormonala, singura masura care dadea rezultate la vacile cu retentie a laptelui, fiind masajul mai indelungat al ugerului, cu apa calduta si eventual sapun de casa.

best regards
Back to top Go down
bubalus

avatar

Posts : 50
Join date : 2008-10-06
Age : 43

PostSubject: tot retentie   Wed Feb 11, 2009 1:10 am

in cazul vacilor gestante, vinovat de retentia laptelui este progesteronul secretat de corpul galben de gestatie de pe ovar. acesta are efect inhibitor asupra musculaturii netede din tesuturi, diminuand si el efectul prolactinei. recomandarile raman aceleasi si pentru vacile gestante. pe vremuri, la vacile cu retentie de lapte se administra prolactina injectabila sau ocitocina. acest lucru este interzis actualmente de uniunea europeana, iar pentru vacile gestante poate fi chiar periculos. de asemenea, cred ca nici hormonii respectivi nu se mai gasesc de cumparat.

best regards.
Back to top Go down
Sponsored content
PostSubject: Re: vaca mixta lapte carne   

Back to top Go down
 
vaca mixta lapte carne
Back to top 
Page 1 of 1
 Similar topics
-
» "Surprising the kids with a WDW vaca on Sept 28th!!!!" (a pre-trip report)
» La Vaca Argentina

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Zootehnie :: Zootehnie Speciala :: Bovine-
Jump to: