Zootehnie
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Zootehnie

Forum de batut campii pe zootehnie. Uneori pertinet...alteori pe langa...uneori cu scop...alteori fara...uneori din pasiune...alteori din plictis...
 
HomeLatest imagesSearchRegisterLog in

 

 igiena mulsului prin flambarea ugerului

Go down 
2 posters
AuthorMessage
bubalus

bubalus


Posts : 50
Join date : 2008-10-06
Age : 48

igiena mulsului prin flambarea ugerului Empty
PostSubject: igiena mulsului prin flambarea ugerului   igiena mulsului prin flambarea ugerului Icon_minitimeTue Nov 11, 2008 3:51 am

Lactaţia şi calitatea laptelui
Metoda de curăţare prin flambarea ugerului

Mulgătorii ştiu că pregătirea ugerului pentru muls este mai uşoară, iar calitatea laptelui este îmbunătăţită din punct de vedere sanitar atunci când părul din jurul mameloanelor este mai scurt.
Părul lung de pe uger, împiedică curăţarea, dezinfecţia şi uscarea ugerului.
Părul lung adună bucăţi de aşternut, piele moartă, noroi şi bacterii. O parte din acest păr ajunge în interiorul paharului de muls atunci când e aplicat aparatul de muls. Din aceeastă cauză, părul va lăsa tot felul de particule nedorite în laptele din tancul de răcire. Faptul că părul scaldă laptele ce iese din mamelă va avea ca efect secundar expunerea canalului mamelonar la infestarea cu bacterii, ceea ce duce la apariţia mastitelor şi la pierderi de producţie. Bacteriile ajunse in tanc de la parul ugerului se pot dezvolta si degrada laptele din tancul de depozitare. Sunt doua metode de indepartare a parului lung de pe uger:
- Prima metoda e tunderea. La intretinerea libera, ugerul tuns permite mentinerea curateniei si confortabilitatii a vacii. Unii fermieri, tund flancurile, ugerul si coada, pregatind animalul pentru concursuri sau pentrru vanzare. Vanzarea vacilor bine intretinute, uscate si curate poate fi putin mai profitabila prin tunderea flancurilor si a cozii, dar parul de pe uger este cu totul alta problema.
- A doua metoda de indepartare a parului de pe uger este flambarea. Pe langa faptul ca este rapida (cca 1 min/vaca) are si alte avantaje. Utilizarea corecta a procedurii nu deranjeaza vaca prea mult. Nu se poate afirma acelasi lucru despre tuns.
Beneficiile metodei
Beneficiile scurtarii parului de pe uger, includ:
- imbunatatirea sanitatiei ugerului
- reducerea expunerii la mastite
- scaderea numarului de celule somatice
- scaderea numarului de bacterii
- scaderea numarului de coliformi
- lapte cu calitati sanitare mai bune
- dezinfectarea inainte si dupa muls e mai eficienta
- aparatele de muls raman curate pe perioada mulsului
- mainile mulgatorului raman curate
- sunt necesare mai putine prosoape pentru uscarea ugerului
- sedimentele din lapte scad.
Echipamentul este simplu si se compune in principal dintr-o torta cu propan. Exista si torte cu propan special facute pentru parlirea ugerului, si costul lor nu poate fi ridicat. Daca nu exista o torta speciala, se foloseste torta normala dar modificata in felul urmator:
- Gaurile de admisie a aerului sunt acoperite strans cu banda adeziva pentru a impiedica amestecarea aerului cu propanul. Lipsa aerului produce o flacara rece colorata in galben.
- Se pune un cot cu un unghi de 450 din cupru, pentru a accesa mai usor ugerul de la nivelul pardoselii salii de muls.
Metodologia indepartarii parului de pe uger
Cei trei pasi sunt:
- razuiti resturi de paie, noroi si dejectii de pe ugerul vacii
- tineti torta in mana stanga si treceti-o la 10- 15 cm de uger. Cu o manusa de piele sau bumbac in mana dreapta si curatati parul parlit dupa trecerea flacarii.
- Flambati intreaga suprafata a ugerului, laterala, partea anterioara si partea posterioara (dintre membrele posterioare). Multi fermieri flambeaza ugerul la inceputul lactatiei. In climatul nordic, se pare ca octombrie si ianuarie sunt momentele potrivite pentru flambare.
Bineinteles, sunt necesare precautii legate de flacara deschisa atunci cand se flambeaza ugerul. Aceasta presupune absenta oricaror materiale inflamabile (cum ar fi asternutul) in zona in care se efectueaza manopera.
Cand manopera se efectueaza in sala de muls, ventilatia e un factor important. Mirosul de par ars poate face ca vacile sa aiba retineri la intrarea in sala.
Back to top Go down
Admin
Admin
Admin


Posts : 582
Join date : 2008-10-01

igiena mulsului prin flambarea ugerului Empty
PostSubject: Re: igiena mulsului prin flambarea ugerului   igiena mulsului prin flambarea ugerului Icon_minitimeTue Nov 11, 2008 4:11 am

Un subiect foarte interesant.

Gasiti informatii aditionale despre subiect in limba engleza in link-urile de mai jos.

Primul link contine si poze cu executarea acestui procedeu.

http://extension.oregonstate.edu/catalog/html/em/em8755/

http://www.uwex.edu/milkquality/pdf/vol_3_pdf/pg_3_60_flaming_udders.pdf

http://userpages.bright.net/~fwo/mgt/M002.html

http://www.ext.vt.edu/news/periodicals/dairy/2000-02/haircut.html
Back to top Go down
https://zootehnie.forumotion.com
 
igiena mulsului prin flambarea ugerului
Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Zootehnie :: Zootehnie Speciala :: Bovine-
Jump to: