Zootehnie

Forum de batut campii pe zootehnie. Uneori pertinet...alteori pe langa...uneori cu scop...alteori fara...uneori din pasiune...alteori din plictis...
 
HomeSearchRegisterLog in

Share
 

 Ferma zootehnica familiala - PRESA

Go down 
AuthorMessage
Admin
Admin
Admin

Posts : 581
Join date : 2008-10-01

Ferma zootehnica familiala - PRESA Empty
PostSubject: Ferma zootehnica familiala - PRESA   Ferma zootehnica familiala - PRESA Icon_minitimeWed Oct 15, 2008 7:20 am

Ferma zootehnica familiala - PRESA Ferma%20vaci

Daca avem in vedere experienta de peste 50 de ani, existenta in tari cu zootehnie dezvoltata din Europa si din America de Nord, putem spune ca zootehnia romaneasca se poate baza, pentru performanta, competitivitate si profitabilitate, pe ferma familiala, dar de alt tip.

In ferma zootehnica familiala de alt tip, fermierul exploateaza singur, eventual cu membrii familiei sale, intregul efectiv de animale, pe care il creste, precum si suprafata de teren aferenta, fara angajare de salariati. Poate angaja salariai pe perioada de varf si acestea numai la lucrarile de camp. Daca dimensiunea fermei este mai mare se poate angaja 1-2 salariati, dar numai pentru lucrari cu tehnicitate redusa, care solicita un volum mare de lucru precum administrarea furajelor de volum sau transportul dejectiilor.

In ferma zootehnica familiala, fermierul are cunostiinte complete de tehnologie, management si marketing, pe care si le inprospateaza permanent, in scopul practicarii unor activitati complete, competitive si profitabile.

Fermierul este obligatoriu membru al unei asociatii profesionale de profil si face parte din structura uneia sau ai mai multor cooperative, prin care i-si asigura factorii din amontele productiei de animale, precum si valorificarea acesteia. In aceste conditii fermierul ramane, proprietar absolut al mijloacelor sale de productie (pamant, animale, masini si instalatii agricole), precum si al produselor muncii sale.

O ferma zootehnica de animale din Danemarca are in medie: 60-70 taurine total; 500 porcine total; 5000 gaini outoare; 10 000 pui de carne, etc. De mentionat ca in urma cu 50-60 de ani numarul de animale dintr-o ferma zootehnica din Danemarca era la nivelul Romaniei de azi. Cunosc multi fermieri romani care in 1990 au inceput cu o vaca si au astazi 40-50 de bovine total fara sa cumpere nici un animal.

In vestul Europei, fermierii pot exploata un efectiv mare de animale datorita dotarii tehnice din fermele lor. De asemenea intr-o ferma zootehnica familiala nu exista decat o singura specie de animale, si astfel un grad inalt de specializare a ei.

Ferma zootehnica familiala trebuie stimulata de catre Ministerul Agriculturii daca se vrea ca aceasta sa reprezinte viitorul zootehniei romanesti. O asemenea ferma trebuie finantata, ajutata in aprovizionare, valorificare. De asemenea trebuie sa vina un sprijin deosebit din partea cercetarii si pregatirii profesionale, precum si din partea administratiei locale.

O ferma zootehnica familiala se poate inchiria sau se poate cumpara in rate. Se stie ca in Romania noile ferme zootehnice familiale trebuie sa fie situate in afara vetrei satului. Pentru ca birocratia este atat de mare in Romania este riscul ca 80% din crescatorii de animale care doresc ferme zootehnice familale, sa renunte. In schimb in Olanda, Danemarca, fermele zootehnice de animale + modulele de teren de 12 ha, 24 ha , 36 ha sau 48 ha sunt inchiriate, in afar vatrei satului. Dupa ce fermierii au prosperat multe dintre fermele inchiriate le-au fost vandute in rate. Si astazi dupa 45 de ani, 50 % dintre fermele respective continua sa fie in proprietatea guvernului Olandez, care nu se grabeste sa le lichideze cum a facut guvernul roman.

Un asemenea proiect national nu se poae realiza si in Romania?

SURSA: http://www.gazetadeagricultura.info/index.php?option=com_content&view=article&id=695:Ferma_zootehnica_familiala&catid=35:Zootehnica&Itemid=132
Back to top Go down
http://zootehnie.forumotion.com
 
Ferma zootehnica familiala - PRESA
Back to top 
Page 1 of 1
 Similar topics
-
» More plants in habitat

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Zootehnie :: Diverse :: CRESTEREA ANIMALELOR IN SISTEM GOSPODARESC-
Jump to: